INTRODUCTION

Hi visitor...Welcome to my blog. Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Leave your footprint on my cbox...Hate my blog? click Here


Thursday, December 22, 2022 • December 22, 2022 • 0 Sweet hearts




 

🧁BAHAN-BAHAN:

🍒Untuk kulit;
🌼1 kilogram tepung pulut 
🌼Air secukupnya 
🌼Warna pilihan (ikut suka hati) 

🍒Inti;
 🌼kacang merah/ peanut butter/ pandan atau terpulang kepada selera anda.

🍒Untuk sup; 
🌼 3 cawan air (600ml)
🌼 100 ml santan 
🌼 1 keping daun pandan simpul 
🌼 ½ sudu kecil garam
🌼 4-5 sudu besar gula 


🧁CARA-CARA:

🍍 Masukkan tepung dan air ke dalam bekas, gaul-gaul jadikan ia doh. Jangan terlalu lembik, sedang-sedang. 

🍍 Bahagikan kepada dua bahagian atau lebih, dan warnakan ikut citarasa anda. 

🍍Bulatkan inti menjadi bola kecil, supaya senang nak memasukkan ke dalam kulit "tangyuan".

🍍Bentuk doh menjadi bulat kecil, then leperkan. Masukkan inti anda.

🍍Panaskan air rebusan, tunggu sehingga ia menggeledak, baru masukkan tangyuan.  
Nak tau tangyuan masak ke tidak? Tengok bebola tangyuan terapung ke atas permukaan air, hah.. masaklah tu. 

🍍 Dah masak, toskan ke dalam bekas lain dan biar seketika. 

🍍Sementara itu, kita buat dia punya sup.  Sediakan kuali baru, masukkan air, santan, gula, garam, dan daun pandan. Kacau sebati hingga gula larut, dan masak sepenuhnya.. dah siap boleh dihidangkan. Selamat mencuba 😇 happy winter solstice 🙏🏼 

Labels: , , ,


0 Comments posted :

Post a Comment


Follow or leave ?



Chatting Here


Dont forget to follow me
Www.littlepigchuchu.blogspot.com

" />
Post history





Template By: Kawaii Lady
Some stuff: